Thursday, August 31, 2006

report: IIUM Ambang Merdeka '06


Event: IIUM Ambang Merdeka '06
Date: 30 August 2006
Venue: Male's Sport Complex, IIUM
Playlists: Jalur Gemilang, Sejahtera Malaysia

August 30th 2006, IIUM- In about one hour before Malaysia celebrated the 49th Year of Independence, IAC performed two songs, Jalur Gemilang and Sejahtera Malaysia in IIUM Male's Sport Complex.
Days before, on August 26th IAC also had to perform at the riverside of CAC on the first day of IIUM Convocation Day to entertain the students' parents and relatives who were waiting their sons and daughters outside with the songs Puji-Pujian, I'tiraf and Enjit-Enjit Semut. On August 28th again IAC had to go to the Convest Hill and performed Enjit-Enjit Semut, medley of Song of Do Re Mi, Mary Had a Little Lamb, Happy Family and London Bridge and lastly, Edelwiess. Both had two similarities; we played Enjit-Enjit Semut and we had a very small numbers of audiences! So we played and had fun as well!!
And to be honest, for this Ambang Merdeka celebration, most of us had lost our energies for our last three consecutive performances. However, we should give some credits to ourselves who, no matter how tired we were, we still were committed to this last show of this month!
Say thanks to Abang Najib who were conducted us for tonight. And not to forget, Sarah who were our conductor at Convest Hill (26th August). Size is not the matter eh? Plus, to the new members of IAC, thank you so much for your participations, even though some of you had to sacrifice your time for angklung practices and exams. To the senior members, congatulations for bringing this club up to this level. 4 performances in one month, wow!! You guys should be proud!!
Don't worry, even though mistakes happened and we could not play Tanggal 31 because of lack of practice, but no one knows, right? Especially the audiences, most of them enjoyed our performance despite of the sounds was not clear enough for them to really listen to the sounds of angklungs. Even we the players could not hear well.
Nevertheless, the night was great. The countdown was cool and the fire crakers were da' bomb (even though some may said, 'they are burning our money!!! RM12,000, RM20,000!!!')
Not to forget, our beloved friend, Zaki who is going to leave this team. Tonight was his last participation and 'no more angklung after this', he said. Not only him, but at the end of this semester, we have to bid goodbye to A. Jay, Kak Wani, and A. Safwan as they are among Scieces students who have to move to Kuantan Campus. Thank you very much guys..Don't forget IAC and good luck in whatever you do!! Thank you so much for your commitments, we here really appreciate it. *sob sob*
Finally, from me, I would like to say 'Happy Holiday' and 'Happy Independence Day'. May our country will be blessed always with Allah's Grace, Insya Allah.

reported by,
-AZuWACHAN-
AngklungBlog crew

2 comments:

szakif said...

Surat Terbuka untuk Angklung Club

Assalamualaikum… dengan aroma laksa utara yang dibeli di convest hill hasil perkongsian dengan Pija dan Safwan, aku menulis isi hati ini.

Sebenarnya sudah dapat aku agak bahawa untuk persembahan Malam merdeka tidak ada sesi post mortem. Oleh sebab itu aku memilih untuk mengumumkan pengunduran aku semasa sessi post mortem hari Sabtu yang lepas semasa konvokesyen.

Bukanlah hajat hati ini untuk meninggalkan kamu semua dan melupakan angklung Re dan Mi yang menjadi goyangan tangan ini. Tiada juga niat di hati untuk melupakan kenangan selama lebih kurang 2 bulan ini bersama kalian. Tetapi apakan daya, keputusan pengunduran ini perlu juga dilaksanakan memandangkan sudah dua sem di UIA ni tapi belum satu pun aku meraih dean’s list. Jadi, nak tak nak, kena la juga aku tarik diri untuk aku berkurung dan berasmara dengan buku-buku aku.

Seakan direstui pengunduran ini di mana persembahan terakhir aku bersama angklung club pada malam merdeka ini kerana kita sama-sama perform dengan baik! Tahniah untuk korang semua! Mujur saja lagu Tanggal 31 tidak dipersembahkan kerana secara jujurnya aku berpendapat kita semua belum betul-betul sedia untuk mendendangkan lagu itu. Lagi-lagi angklung 10! Aku le tu… Lagu Standing in the Eyes of the World lagi la… hehe… lepas habis program sambutan malam merdeka pula, aku bersama-sama beberapa yang lain berjalan di convest hill mencari makanan sambil tawar menawar. Tawar menawar sikit punya kecoh, beli nye tidak! Haha~ bayangkan air seringgit boleh dapat 3 seringgit! Tak ke pelik tu? Terima kasih kepada yang membelanja keropok lekor, air, char kuey teow, dan laksa. Nampaknya bertambah gemuk la badan ni…

Maafkan andai diri ini pernah membuatkan kesilapan dan dosa tatkala kita berkongsi masa. Maafkan diri ini kiranya pernah terkasar bahasa. Maafkan bibir aku jika aksinya berdiri menjelikkan korang. Maafkan diri ini jika keputusan mengundurkan diri ini mengecewakan hati kalian. Percayalah, kenangan bersama angklung Club takkan sekali-kali aku lupakan.

Owh ya… tidak lupa juga Pak Dadang yang banyak mendidik kami menggoncang angklung. Kiraan 1… 3… 3… 4… bapak takkan saya lupakan walaupun pada mulanya agak aneh bunyinya kiraan tanpa nombor 2. Walaupun bapak beberapa kali menegur angklung Re dan Mi, saya tahu bapak bukannya marah, tapi bapak mahukan kesempurnaan kami menggoncang angklung supaya bunyi lagunya merdu dan indah gitu. Ya tak Pak? Hehe… Andai ada jodoh kita, bertemu kita di Kuantan dengan ijin Alloh…

Jika korang terserempak dengan aku di mana-mana, jangan segan untuk menegur. Kekadang aku ni susah nak cam member-member perempuan di sebalik tudung tu. Kekadang juga aku tak pakai cermin mata, nak jaga macho la kononnya, tu yang kekadang member panggil tak cam pun sape… huhu… Satu lagi! Aku ni jenis tak berapa ingat nama orang, jadi kalau aku tanya sapa nama lepas ni, jangan plak marah ye?

Akhir kata, aku berdoa ke hadrat Allah s.w.t. agar hidup kita diberkati dan kita akan sentiasa cemerlang di dunia dan akhirat. Dan aku berdoa semoga ukhuwah yang sudah terjalin tidak terputus di tengah jalan. Amin…

Sampai di sini dulu. Ucapan bapak panjang mengalahkan wasiat orang nak jadi arwah! Assalamualaikum… sob sob…

wAwAcHaN said...

friends foreva!!!!

Blogger Template by Clairvo